Skip to content

Slipa golv själv

Att slipa golv själv är utan tvekan ett av de billigaste alternativen man kan renovera och ge sitt hem, altan eller ett rum ett riktigt lyft. Golv är en av de största bidragande faktorerna till vilken känsla man får när man går in i ett rum eller en uteplats. Den förhöjda känslan kan även med stor sannolikhet öka värdet på den fastigheten eller bostaden som du genomför golvslipningen på.

 

På denna sidan har vi samlat vanligt förekommande frågor med svar som vi ofta fått genom åren om golvslipning

Fördelar att slipa golv själv

Mindre kostnad - Samma resultat

Istället för att anlita en hantverkare som i sig medför en kostnad för utkörningsavgift, transport, material/maskinkostnader, arbetskostnader samt att du behöver anpassa dig efter någon annan, varför inte slipa golvet själv?

Att slipa trägolv själv är inte bara ekonomiskt fördelaktigt, det är också en rolig och givande uppgift. Det ger dig möjlighet att förvandla ditt hem genom att skapa en vacker och hållbar yta som kommer att vara en källa till stolthet under lång tid framöver. Med vårt stora urval av Tomcat Edge slipmaskiner kan du hitta den perfekta maskinen för ditt projekt, oavsett om det är att förnya ditt hem, förbereda för en ny finish eller helt enkelt för att underhålla dina trägolv.

Full kontroll - Du bestämmer

En av fördelarna med att slipa trägolv själv är att du har full kontroll över processen. Du kan bestämma över hastigheten, trycket och riktningen för att anpassa slipningen efter dina specifika behov och golvets skick. Det ger dig också friheten att välja vilken typ av ytskikt du vill applicera på ditt golv efter slipningen, vilket ger dig möjlighet att anpassa utseendet efter din egen stil och smak.

Steg för steg - Bra att tänka på när du slipar golv själv

När du väljer att slipa trägolv själv, är det viktigt att följa några grundläggande steg för att uppnå bästa möjliga resultat.

Plocka undan möbler

Börja med att avlägsna rummet eller ytan från fristående möbler såsom soffa, stolar, bord matta osv. Det kan även vara av fördel att ta bort allt som går att flyttas på, för att du ska få en så enkel arbetsmiljö som möjligt.

Du kommer vilja ha så fri yta som möjligt, ta bort allt som går att flytta på för att ge dig själv de bästa förutsättningarna!

Lättare förarbete

Städa golvet eller ytan du ska slipa eller polera genom att dammsuga och få bort onödigt och fritt smuts. Om ni har möjlighet, så kan det vara lättare att arbeta på ytan om man tar bort lister/socklar, det är däremot inte ett krav och beror lite på hur noggrant ni vill utföra slipningen.

Förbered slipmaskinen - Tomcat Edge

Vi hjälper er med guidning och instruktioner antingen fysiskt eller i form av en lättare instruktionsbok, för att komma igång med användandet.

Väldigt enkelt förklarat förbereder man slipmaskinen genom dessa steg:

 

  1. Sätt på slippapper
  2. Fäst vikterna på slipmaskinen
  3. Fäst dammsugaren/dammsugarmattan
  4. Koppla in golvslipen i ett vanligt elluttag.

Utförandet av golvvslipningen

För att uppnå bästa resultat rekommenderar vi att man använder slippapper i en speciell ordning. Detta minskar även risken för eventuella märken eller sliprepor.

 

Exempelvis börja med K24 för att få bort grundlacken, för att sedan gå över till mer noggrant slippapper såsom K40, K60, K80 och till sist K120. Däremot så har vi olika råd kring detta beroende på golvtyp. 

TIPS: För att ytterligare undvika och minska sliprepor, kan man dammsuga golvet mellan bytena av slippapper.

 

När slipningen är klar, dammsug golvet ytterligare en gång för att få bort smuts och damm för att förbereda inför eventuell lackering.

(Frivilligt) Lacka golvet

Lackeringen i sig utförs genom att hälla angiven mängd lack på golvet och sedan försiktigt applicera detta över golvet.

 

Hur mycket lack och hur många lager varierar efter produkt, normalt är tre lager lack. Mellan varje lager behöver lacken torka, även denna tid varierar berorende på lacktyp men normalt är en timma och sedan längre för det sista lagret.

TIPS: Mellan varje lager av lack, är det bra att med hjälp av extra fint slippapper få bort träfiberresning med slipning. Vilket kan förekomma när man lackerar golv.

Är du intresserad att slipa trägolv själv?

Att slipa trägolv själv med en Tomcat Edge slipmaskin från oss på VAAKgolvslip är en billig och spännande lösning för att förnya dina trägolv. Med rätt verktyg, teknik och följande av våra instruktioner kan du uppnå professionella resultat och fin yta i ditt hem helt själv. Kontakta oss om du är intresserad men har fler funderingar kring att slipa golv själv? Eller besök våra sidor för att hyra golvslip eller köpa golvslip!

Vi levererar eller hämta hos oss: